Diakonia - Människor som förändrar världen
CALDH har stöttat Ixil-befolkningen i att anmäla förre diktatorn Efraín Ríos Montt, för folkmord och brott mot mänskligheten. Foto: CALDH

Pris från EU för kampen för Ixil-folket i Guatemala

För sitt idoga och envisa arbete för att Ixil-befolkningen ska få upprättelse efter folkmordet som begicks mot dem har Diakonias samarbetsorganisation CALDH från Guatemala fått ta emot The Solidar Silver Rose Award från EU-parlamentet.

2013-10-18

The Solidar Silver Rose Award

The Solidar Silver Rose Award är ett pris som sedanår  2000 tilldelas personer och organisationer som fört en extraordinär kamp för att rättvisa ska skipas. Priset delas ut varje år av EU-parlamentet, och ges 2013 ut till fem olika pristagare, däribland CALDH.

Juryns motivering

Följande motivering ges på Solidar Silver Awards webbplats för priset till CALDH:

"The Center for Human Rights Legal Action (CALDH) har varit en ledande kraft i att arbeta för rättvisa och för att sanningen ska komma fram gällande de hemska missförhållandena som det guatemalanska folket var med om under inbördeskriget. Kriget startade 1960, höll på i 36 år och skördade mer än 200 000 dödsoffer och försvinnanden av civila enligt FN. CALDH har i synnerhet stöttat Ixil-befolkningen i att anmäla förre diktatorn Efraín Ríos Montt, som ledde landet mellan 1982-1983 för folkmord och brott mot mänskligheten."

Kamp för allas lika värde och  rättigheter

Målet för CALDH:s arbete är att marginaliserade grupper och minoritetsfolk i Guatemala ska ha samma rättigheter som resten av befolkningen.

Genom rättegångsprocessen mot förre diktatorn Ríos Montt, som låg bakom folkmordet på Ixil-befolkningen, har CALDH:s arbete blivit hyllat av många delar av det guatemalanska samhället, särskilt för organisationens fokus på rättvisa och försoning.