Diakonia - Människor som förändrar världen
Generalsekreterare Lena Ingelstam med checken från Postkodlotteriet. Det står 20 000 000 kr på checken. Diakonias generalsekreterare Lena Ingelstam med checken från Postkodlotteriet.

20 miljoner kronor i stöd till Diakonia!

Fredagen den 19 mars gick Postkodlotteriets årliga utdelning av stapeln då fjolårets lotteriöverskott delas ut till 58 ideella organisationer. I år får Diakonia ta emot fantastiska 20 miljoner kronor.

2021-03-19

Svenska Postkodlotteriet som funnits sedan 2005, har nästan en miljon lottköpare i Sverige. Överskottet av lotterna som säljs går till ideella organisationer, och genom åren har Postkodlotteriet delat ut mer än 11 miljarder kronorTotalt i år delas över en miljard kronor ut, och av det får Diakonia 20 miljoner kronor.  

Pengarna som går till Diakonia är inte öronmärkta. Det betyder att vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst, och bygga vår verksamhet långsiktigt. Föregående år gick pengarna bland annat till vårt projekt i Zimbabwe, där vi arbetar med att stoppa sexuellt och könsbaserat våld.  

- Vår samarbetsorganisation i Zimbabwe har flera skyddade boenden dit kvinnor kan komma för att söka hjälp. Det är otroligt att se hur projektet bidrar till förändrade attityder och en minskning av sexuellt våld i samhället, berättar vår generalsekreterare Lena Ingelstam. 

Att vända invanda traditioner och attityder kring sexuellt våld i ett land där var tredje kvinna våldtas är ingen lätt uppgift. Därför jobbar vi med flera delar av samhället: 

- Det här projektet involverar såväl religiösa och traditionella ledare, polis, socialtjänst, sjukvård som medborgare av både manligt och kvinnligt kön. Och det är jag som generalsekreterare såklart extra glad för. Att organisera olika delar och funktioner i ett samhälle är en förutsättning för en varaktig förändring, fortsätter Lena. 

Deltagare i vårt projekt i Zimbabwe är glada och höjer händerna i luften. Deltagare ur vårt projekt i Zimbabwe. Projektet jobbar med att stoppa sexuellt och könsbaserat våld.

Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi fortsätta hjälpa fler människor. Ett stort tack till er!