Diakonia - Människor som förändrar världen
Åtta glada personer på en gräsmatta med buskar och träd i bakgrunden. I Zimbabwe arbetar Diakonia med volontärer för att stoppa våldet mot kvinnor. Melissa (andra från höger) är en av dem: ”Mitt hopp inför framtiden är att könsbaserat våld ska upphöra och att vi kvinnor och flickor ska vara trygga i vårt land”, säger hon. Foto: Anna Hugosson

Är du vår genderrådgivare för policy- och påverkansarbetet?

Nu söker Diakonia en genderrådgivare som vill vara med och utveckla Diakonias policy- och påverkansarbete från ett feministiskt perspektiv. Vi vill, med genderrådgivarens expertis, försäkra oss om att allt vårt påverkansarbete bidrar till genderrättvisa, och att sättet vi gör det på grundas i feministiska principer.

Med genderrådgivaren vill vi se till att vi utvecklar både vårt policyunderlag i genderfrågor, och stärker genderperspektivet i vad vi säger och hur vi jobbar.  

Genderrådgivaren är placerad i policy- och påverkansavdelningen på Diakonias huvudkontor i Alvik, rapporterar till Diakonias chef för policy och påverkansarbete, och samarbetar nära med Diakonias globala genderrådgivare. Vi erbjuder dig ett spännande jobb i internationell miljö där du tillsammans med våra duktiga medarbetare och samarbetsorganisationer kommer att förändra världen!

Vi på Diakonia vet att det går att förändra världen. Men vi vet också att det tar tid och kräver envishet, uthållighet och mod. Vi stödjer projekt som gör att människor själva kan ta sig ur fattigdom och förtryck, genom 350 lokala organisationer i över 30 länder i fyra världsdelar. De båda kyrkorna Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan är Diakonias huvudmän. 

Uppgifter och roll:

Genderrådgivaren ska stärka Diakonias kapacitet att arbeta utifrån ett starkt genderperspektiv i policy- och påverkansarbetet. Detta innebär att:

Genomföra kontextanalys av Diakonias målgrupper utifrån ett feministiskt perspektiv.

Analysera Diakonias mervärde i påverkansarbete för genderrättvisa.

Producera policyunderlag för påverkans – och kommunikationssyften.

Formulera Diakonias påverkansmål för genderrättvisa genom mainstreaming och eventuellt även genom genderspecifikt  påverkansarbete.

Identifiera, och bygga relationer med relevanta allierade, målgrupper och nätverk.

Företräda Diakonia i påverkansarbetet. 

Samarbeta nära med Diakonias globala genderrådgivare för att säkra kopplingen mellan genderperspektivet i vårt policy- och påverkansarbete och Diakonias övriga genderarbete.

2019-2020 genomgår Diakonia ett global strategiarbete, och tjänsten kommer utvecklas och anpassas i enlighet med den.

 

Erfarenhet & kompetens:

Relevant akademisk utbildning (t.ex. internationella relationer, etc) med dokumenterad inriktning på jämställdhet.

Minst fem års erfarenhet av att arbeta långsiktigt med att stärka genderkapacitet hos individer och grupper .

Minst fem års yrkeserfarenhet av  påverkansarbete, lobbyverksamhet, och/eller på att annat sätt ha drivit jämställdhetsfrågor.

En utvecklad och testad feministisk analys.  

Ledaregenskaper och samarbetsanda. Att dela med dig av kunskap och erfarenheter är en självklarhet för dig.

Erfarenhet med omvärldsbevakning och policyutveckling.

Förståelse för det svenska och internationella civila samhällets roll i allmänhet och de feministiska rörelserna i synnerhet.

Erfarenhet med att anpassa arbetsmetoder efter olika kontexter och sammanhang

Kompetens i nätverkande.

God förmåga att kommunicera målgruppsbaserat i tal och skrift, på svenska och engelska.

Det här är också ett plus:

Kunskap om  internationellt utvecklingsarbete och gärna erfarenhet av att arbeta i globala Syd.

God förmåga att kommunicera målgruppsbaserat i tal och skrift, på spanska, franska eller arabiska.

Erfarenhet med processledarskap.

Kompetens i engagemangsskapande.

 

Vi erbjuder dig

Hos oss blir du del av en kultur som präglas av engagemang, öppenhet och arbetsglädje. Vi erbjuder dig ett spännande jobb där du tillsammans med våra duktiga medarbetare och samarbetsorganisationer kommer att förändra världen!

Placering: Alvik, Stockholm

Startdatum: Så snart som möjligt

Anställningsform: Heltid, tillsvidare

Ansök senast den 21 oktober 2019

Välkommen med din ansökan, märkt Genderrådgivare, via e-mail till rekrytering@diakonia.se

Har du frågor kring innehållet i tjänsten är du välkommen att kontakta: Cecilia Nilsson Kleffner cecilia.nilssonkleffner@diakonia.se

Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen at kontakta HR partner  ylva.lindahl@diakonia.se

Fackliga representanter:

Akademikerföreningen: Robert Törlind, 08-453 69 27

Unionen: Annika Andersson, 08-453 69 20

 

Diakonia behandlar personuppgifter för att kunna administrera ansökningar och tillsätta tjänster. Vi använder oss av samtycke som Rättslig grund. I och med att du skickar oss ditt cv och dina ansökningshandlingar ger du samtidigt samtycke till att Diakonia behandlar dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen.Vi använder denna information endast för och under rekryteringsprocessen. Inga personuppgifter sparas efter en rekryteringsprocess. För detta ändamål kan vi använda den information du har delat med oss, till exempel ditt CV, personliga brev, anteckningar från intervjuer och konversationer med referenspersoner.

Mer information om Diakonias integritetspolicy