Diakonia - Människor som förändrar världen

Trotsa cykelansiktet

Information

Datum:
2019-05-25
Tid:
11:00 - 14:00
Plats:
Stockholm, Tanto (gräsplanen)

Den 24 maj 2019 är det hundra år sedan lika och allmän rösträtt för kvinnor infördes. Det var dock ingen lättvunnen seger, och många orimliga argument framfördes för att stoppa kvinnor från att rösta och ställa upp i politiska val. Ett argument var att ”kvinnornas vida kjolar inte skulle komma fram i de trånga gångarna i kammaren” om de blev valda till riksdagen.

Samma sak var det med fysisk aktivitet och rörelse. Kvinnor hindrades länge från att cykla eftersom de ansågs kunna drabbas av kroniskt ”cykelansikte” – ett förvridet och förfulat ansikte till följd av intensiv fysisk rörelse, alternativt alltför extatiskt minspel på grund av sadelns stimulering av kvinnans nedre anatomi.

Orimliga argument används fortfarande för att hålla kvinnor borta från fotbollsplaner, styrelserum och arbetsplatser. Trots att det alltså är 100 år sedan kvinnor fick rösta återstår väldigt mycket att göra för att kvinnor och män ska anses vara jämställda i Sverige. Och världen. I Bangladesh anses det till exempel fortfarande vara fel för en tjej att cykla.

Kom och trotsa med oss!
/Biståndsorganisationen Diakonia
(som under våren 2019 också driver kampanjen www.cykelansiktet.se)

Arrangemanget sker i samarbete med Studieförbundet Bilda.

Ladda ner evenemang

  • Iphone, iCal
    Klicka på länken för att ladda ner evenemangen till din kalender.
    Outlook
  • Android
    För att lägga till evenemang i Android måste du först öppna din Google kalender. Klicka på Andra kalendrar och lägg till webbadress. Klistra sedan i länken nedan.
    https://www.diakonia.se/Handlers/EventHandler.ashx?contentlink=26501