Ett porträtt av Khodeja Sultana.
Personligt

När biståndsministern kom på besök

2021-08-03

“Vi måste komma tillbaka starkare från det här, bygga upp bättre och grönare – och vi måste göra det tillsammans.” Så sa biståndsminister Per Olsson Fridh under sitt tal till civilsamhället i Bangladesh, när han beskrev hur vi ska återhämta oss efter pandemin.

Jag fick äran att träffa biståndsministern under hans besök. Och jag välkomnades varmt av Sveriges ambassadör och biståndsministern. Det var fantastiskt att höra att ministern kände till vårt cykelprojekt!

I över femtio år har Sverige och Bangladesh samarbetat för att skapa bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Ministern önskade att det samarbetet skulle fortsätta att utvidgas och mogna.

Ministern sa också: “Bangladesh är också ett av de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna”. Eftersom de här är globala utmaningar, måste vi arbeta tillsammans för att hantera dess negativa effekter.

Under det sju dagar långa besöket åkte ministern till Rohingya-lägret i Coxs Bazar, till en klimatpåverkad region och de södra delarna av Bangladesh. Han besökte även vår premiär-minister Sheikh Hasina. Våra nationella nyhetsmedier följde hans väg.

Vi vet att samarbete och vänskap mellan länder och människor har betydelse. Och Sverige har varit en långvarig vän till Bangladesh i mer än 50 år. Genom besöket av Per Olsson Fridh tror vi att partnerskapet har blivit ännu starkare. När det gäller samarbetsstrategin, som företrädare för Diakonia och för Bangladesh, är jag glad att Sverige kommer att fortsätta att stödja byggandet av ett jämställt samhälle och främja klimaträttvisa. Vi hoppas att Sverige kommer att ta initiativ för att främja dialoger och utbyta de bästa arbetssätten för en hållbar utveckling mellan olika organisationer. Vi hoppas att Diakonia som en svensk utvecklingsorganisation i Bangladesh kommer att kunna stödja samarbetsmålen för Sverige och Bangladesh.

Till biståndsministern vill jag säga: Tack för besöket och för att du fortsätter att vara allierad med vår utvecklingsresa.

Khodeja Sultana
Landchef Bangladesh

Flickor cyklar i en procession

Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet

Ja, vi bygger jämställdhet med en cykel. Det går. Hur då, tänker du nu? Jo, med ökad rörlighet kommer en känsla av frihet och individen stärks. Cykeln är ett hållbart och ekonomisk effektivt färdmedel. Med minskade kostnader och tryggare skolväg säkras flickors skolgång och riskerna för barnäktenskap minskar.

Cykelprojektet arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla. Men vi utbildar inte bara tjejerna. Även skolor, föräldrar och allmänheten får ny kunskap. Och tillsammans påverkar vi lokala ledare och politiker att ge kvinnors rättigheter större betydelse.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.