Tecknad bild på kvinna med sjal på huvudet.
Nyhet

"Jag gråter av glädje över beskedet"

2020-10-01

Advokaten och människorättsförsvararen Lottie Cunningham Wren får årets Right Livelihoodpris. Diakonias Nicaraguachef välkomnar priset som ett erkännande av Lotties hängivna arbete med att försvara urfolks lagliga rätt till mark, naturresurser och självbestämmande. "Priset ger nytt mod att fortsätta det svåra och ofta farofyllda arbetet", säger Francisca Araica i en första kommentar.

– Den här nyheten är som balsam mot all vår ångest och oro. Att försvara rättigheter är ett hårt arbete fullt av motgångar, men sådana här händelser ger oss nytt mod och en känsla av att det är det värt. Det försäkrar oss ännu en gång om att vi människor kan förändra världen, säger Diakonias Nicaraguachef Francisca Araica som talat med Lottie Cunningham Wren efter tillkännagivandet.

– Hon sa att hon tillägnade priset till urfolken och att hon kommer att fortsätta arbeta för rättvisa, självbestämmande och för ett liv i frihet för alla på den egna marken.

Tackade Diakonia för förtroendet och stödet

– Vi grät båda två. Hon tackade också Diakonia och sa att arbetet har varit möjligt att genomföra tack vare vårt förtroende och stöd, säger Francisca Araica.

"Situationen för mitt folk i byarna på Atlantkusten är väldigt svår. Våldet ökar hela tiden och straffriheten är total. Vi har ofta känt att ingen vet vad som händer oss. Att bli tilldelad stipendiet är väldigt viktigt för det hjälper oss att uppmärksamma situationen internationellt"

Lottie Cunnigham Wren, grundare till Diakonias samarbetsorganisation CEJUDHCAN.

Situationen i regionen är fortsatt svår. Våldet eskalerar och Lottie och hennes medarbetare på CEJUDHCAN lever under ständigt hot. Diakonias landchef i Nicaragua som följer organisationens arbete på nära håll är i dag rörd över utmärkelsen.

Förtjänar internationell uppmärksamhet

Annika Andersson är rådgivare på Diakonia för demokrati och mänskliga rättigheter. Hon kommenterar juryns utmämning så här:
– Detta är en perfect match! En person som trots alla hot har fortsatt sitt arbete i ett av Latinamerikas fattigaste områden ,och Nicaragua där läget just nu är mycket svårt. Det förtjänar att uppmärksammas internationellt.

Priset ger henne skydd

Diakonias policy- och påverkanschef Mattias Brunander arbetade tidigare som regionchef för Latinamerika.

– Det är ju jätteroligt detta, framför allt för att hon är så utsatt och alla sådana här saker hjälper att skydda henne. Bara jag ser hennes namn i en mailtråd tänker jag det värsta först, säger Mattias Brunander.

Right Livelihoodpriset är också känt som "det Alternativa Nobelpriset". Lottie Cunningham delar priset med tre andra.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.