Kvinna i Bangladesh hämtar vatten i damm
Nyhet

I tider av kris hjälper vi varandra

2020-04-14


Den globala pandemin påverkar oss alla. Mest utsatta är människor som redan lever i fattigdom och kvinnor är särskilt sårbara. Diakonia finns på plats i fattiga områden världen över. Just nu pågår ett intensivt arbete med att kartlägga behov och se över vilka insatser som är möjliga under de restriktioner som gäller i många länder.

Våra samarbetsorganisationer är redan ute i samhället och bidrar genom att sprida information samt leverera mat och förnödenheter till riskgrupper.

"Diakonia och våra samarbetsorganisationer är flexibla och vana vid att arbeta i oförutsägbara situationer för att stötta de samhällen vi arbetar med. Tillsammans har vi bildat lokala grupper som är utbildade inom riskhantering och återhämtning efter kriser. De bedömer samhällets behov och stöttar med utgångspunkt i alla människors lika rättigheter."

Khodeja Sultana, chef för Diakonia i Bangladesh berättar om arbetet i Bangladesh.

En sårbar och farlig situation

Ett exempel är organisationen BARCIK som genom sina ungdomsgrupper snabbt agerade för att hjälpa människor i Dhakas stora slumområden.

Många saknar tillgång till information, bor trångt och har svårt att hålla avstånd till andra. Dessutom står många människor plötsligt utan mat och försörjning efter beslut om karantän i hemmen, stoppad kollektivtrafik och förbud mot folksamlingar.

– Vi befinner oss i en både sårbar och farlig situation. Vi måste göra vad vi kan för vårt samhälle, säger Faziul Haque, en av ungdomarna i gruppen. Han fortsätter:

– Jag är noga med att hålla fysiskt avstånd, men aldrig socialt.

Kvinna står mitt i sin odling

Effektivt bistånd

Alla behöver bidra till en bättre värld

Diakonia arbetar för mer och bättre bistånd. För att fattigdomen ska kunna utrotas måste alla rika länder bidra. Men det handlar inte bara om att öka biståndet – vi måste hela tiden arbeta för ett bistånd med hög kvalitet som ger hållbara resultat.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.