Diakonias tidigare generalsekreterare
Nyhet

Bo Forsberg får H.M Konungens medalj

2021-01-28

Vår tidigare generalsekreterare Bo Forsberg har idag tilldelats H.M Konungens medalj för "framstående insatser inom kyrkligt biståndsarbete". Vi på Diakonia gläds med och är stolta över Bosse!

H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, är från 1800-talet och förlänas, som det heter, "för särskilda förtjänster". Den finns i olika storlekar och Bo Forsberg får den 8:e storleken i högblått band.

– Jag tror inte nyheten blir en kioskvältare. Det viktiga är att medaljen blir ett tillfälle att lyfta samtalet om bistånd, värderingar och teologi, sade Bo Forsberg i en första kommentar inför tillkännagivandet.

"Välförtjänt"

Men det är många, precis som vi, som tycker att medaljen är välförtjänt och flera nyhetsmedier har redan intervjuat honom. Och precis som Bosse förutsade så har det gett honom tillfälle att lyfta de frågor som ligger honom varmt om hjärtat.

"Det är roligt, av två skäl. Det känns som ett erkännande och uppmuntrande för allt slit och arbete. Det är en personlig utmärkelse, men den är framför allt till alla de människor som står där ute i kampen, som med livet som insats jobbat för att förändringar ska ske. Jag har goda vänner som mördats och sitter i fängelse. Det är deras medalj. Det är också roligt att biståndet uppmärksammas, att det varit viktigt."

Bo Forsberg till tidningen Omvärlden där han återkommande röstats in som en av de topp tio viktigaste biståndsrösterna i Sverige.

Återberättade vad människor sagt

I över tjugo år var han generalsekretare för Diakonia och han tog alla tillfällen i akt att återberätta vad människor runt om i världen berättat för honom under sina möten. "Vi sitter ihop, vi är sammanlänkade", brukade han säga och gav som exempel att "jeansen jag köper och använder är sydda av en arbetare i en textilfabrik i Kambodja". Och det var i mötet med textilarbetaren som han fick kraften, inspirationen och motivationen att arbeta vidare.

Bo Forsberg har varit med om apartheidregimens fall i Sydafrika, kampen för demokrati i Myanmar och mycket, mycket mer. Några av hans erfareheneter och reflektioner från sitt arbete samlades i boken Resan till befrielse, som gavs ut i samband med att han gick i pension.

"Kommer inte mata duvor i parken"

Men hans engagemang för utsatta människor, för demokrati och rättvisa slutade inte när han lämnade in passerkortet. "Ni kommer inte att se mig på en parkbänk och mata duvor", meddelade han i sitt avskedstal.

Och istället har han forsatt att hålla i workshops, seminarier och gudstjänster runt om i Sverige, för att få fler att engagera sig i internationella frågor. Han är också en av initiativtagarna till Initiativ Kambodja som samlar tidigare ambassadörer, riksdagsledamöter, organisationer från civilsamhället och andra som arbetar för att mänskliga rättigheter ska respekteras i landet.

"Vi är stolta och glada!"

– Vi är stolta och glada över att Bosse fått detta personliga erkännande. Det visar inte bara på vikten av ett starkt ledarskap, utan också att det är alla vi människor som förändrar världen, säger Diakonias nuvarande generalsektreterare Lena Ingelstam om utmärkelsen till sin företrädare.

Foto på Esther Flores Sedman

Esther Flores Sedman

Pressekreterare

Skicka epost
08-453 69 38
Kvinna står mitt i sin odling

Diakonias arbete för effektivt bistånd

För en bättre värld

Orden ”mer och bättre bistånd” sammanfattar Diakonias syn på biståndet. För att fattigdomen ska utrotas måste alla rika länder bidra. Men det handlar inte bara om att öka biståndet; vi måste också hela tiden arbeta för ett bistånd med hög kvalitet som ger hållbara resultat.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.