Diakonia - Människor som förändrar världen
Tre barn och en pedagog ritar vid ett bord utomhus i en trång gränd i Libanon I coronatider möts barn och pedagoger utomhus i Shatilas trånga gränder.

Diakonia är en del av Världens Barn

Coronapandemin gör insamlingen Världens Barn viktigare än någonsin. När de mest sårbara samhällena i världen hotas av smittan blir effekterna stora för barn som redan har det svårt.

Diakonia är en av de organisationer som deltar i och är förmånstagare till Radiohjälpens riksinsamling Världens Barn. Tack vare Världens Barn kan vi fortsätta arbeta med barn som bor i flyktingläger i Libanon.
Världens Barn är en gemensam insamlingskampanj och ett samarbete mellan Radiohjälpen och 14 välkända organisationer, SVT och Sveriges Radio, liksom skolor, föreningar och frivilliga i hela Sverige. Tillsammans gör vi en unik insamling med upp emot 45 000 frivilligt engagerade. Tusen tack till alla som är med och bidrar!

Diakonias profilprojekt NAJDEH ställer om i coronakrisen

Diakonias samarbetsorganisation Najdeh har normalt sett dagöppna center i flyktingläger runtom i Libanon där både barn och vuxna får hjälp att bearbeta traumatiska minnen från kriget och psykologiska problem som uppstått i dess spår. Coronakrisen har skapat en ny verklighet för Najdeh som tvingats ställa om sin verksamhet. Centren får inte ha öppet och istället har organisationen digitala möten så mycket det går.  

En pedagog sitter framför en mobiltelefon med två fingerdockor Najdeh center möter barnen där det går - digitalt och utomhus. Mötena är dagens höjdpunkt för många barn.

"Vi får inte ens besöka våra kusiner eller kompisar"

Vi har pratat med Hanaa, 11 år, som brukar älska att gå till Najdeh center, eftersom det vanligtvis är som en oas i det annars så trångbodda och smutsiga flyktinglägret.
– Vi vet alla att vi lever i en svår tid nu på grund av coronapandemin. Det är jättetråkigt eftersom vi inte får gå till skolan eller Najdeh center. Vi får inte ens besöka våra kusiner eller kompisar.

Hanaa berättar vidare att hon brukar tycka om att vara utomhus, eftersom de bor trångt med många syskon. Men det finns ett litet uns av glädje mitt i allt.

– Det som hjälper mig under den här pandemin är att vår lärare på Najdeh center organiserar lektioner och träffar online. Där kan vi måla, spela och göra hantverk tillsammans, ändå. Mina dagar är att jag vaknar klockan 10, eftersom vi kan gå upp senare nu när vi inte ska iväg någonstans. Jag fixar håret, borstar tänderna och hjälper min mamma i hemmet och vid middagstid ringer min lärare från Najdeh center till oss och säger vilka aktiviteter vi kan göra. Det gör mig lycklig. Ibland har min pappa kommit hem med böcker till mig och då läser jag berättelserna för mina syskon.

Hanaa längtar till den dag Najdeh center kan öppna igen och hon återigen kan leka och lära tillsammans med sina vänner och pedagoger.

Ditt stöd är viktigare än någonsin

Tusen tack Världens Barn och alla som engagerar sig för att samla in till den här enormt viktiga kampanjen. I år är ditt stöd är viktigare än någonsin.

Så kan du bidra

Hör av dig till Gabriella Riddez så berättar hon mer om hur du kan bidra till kampanjen.