Diakonia - Människor som förändrar världen
Ett barn, Hanaa. dansar på ett center för krigstraumatiserade barn i Libanon En sprudlande Hanaa i dansterapi på Najdehs psykosociala center i flyktinglägret Shatila i Libanon.

Diakonia är en del av Världens Barn

Diakonia är en av de organisationer som deltar i och är förmånstagare till Radiohjälpens riksinsamling Världens Barn. Tack vare Världens Barn kan vi fortsätta arbeta med projekt bland annat i flyktingläger i Libanon.

Världens Barn är en gemensam insamlingskampanj och ett samarbete mellan Radiohjälpen och 14 välkända organisationer, SVT och Sveriges Radio, liksom skolor, föreningar och frivilliga i hela Sverige. Tillsammans gör vi en unik insamling med upp emot 45 000 frivilligt engagerade. Tusen tack till alla som var med och bidrog!

Diakonias profilprojekt NAJDEH i Libanon

Diakonias Gabriella Riddez har besökt Diakonias profilprojekt i Världens Barn tillsammans med Sveriges Radio P4

"Jag är mitt i flyktinglägret Shatila i södra Beirut när jag skriver det här. Shatila borde inte vara en plats för barn. Men här bor barn. Överallt. I små fuktiga lägenheter med trasiga betongväggar där familjemedlemmarna bokstavligen sover på varandra.

Det är trångt och smutsigt. Jag måste ducka för elledningarna som hänger kors och tvärs mellan droppande vattenrör. Här och var ligger ruttna katter i de många sophögarna.

Men det finns en ljuspunkt i lägret – Najdehs psykoterapeutiska center för barn. Här är rummen illrosa och gula och väggarna fyllda med pyssel. Orangea och klargröna plaststolar står utspridda på golvet. Det första jag lägger märke till är ett barn som strålar klarare än solen och som gestikulerar med hela kroppen när hon pratar. Jag har träffat Hanaa. 

Hanaa är 8 år och föddes här i lägret. Hon är äldst av fyra syskon. Jag frågar henne hur det är att bo i Shatila.

”Jag tycker inte om Shatila alls, för jag är livrädd för de som bara skjuter plötsligt. Jag blir blickstilla och jättejätterädd. För en månad sedan lekte jag med min kompis i en av gränderna och hörde skotten av pistoler. Två personer dog. Jag såg blodet komma ut från den enas hjärta och den andras hals. Och jag hatar soporna. Det stinker och är äckligt”.

Bara tanken på att en åttaåring sett detta känns vidrigt. Jag undrar vad det skulle bli av barnen om de inte fick gå på Najdeh center, som är deras enda fredade zon i ett annars så trasigt samhälle. Här får de läka genom att leka. Här får de lära sig om sina rättigheter. Hanaa berättar för mig att hon älskar att sjunga, dansa och leka med lego. ”Och så kan jag alla mina rättigheter”, säger hon stolt. Hon börjar gestikulera med armarna och radar upp dem för mig:

”Jag har rätt att ha ett namn, en nationalitet, att uttrycka mig, att ha ett hus, att ha en familj, att inte bli utnyttjad, att få ha en stor plats att leka på…”

Innan Hanaa började gå till Najdeh center var hon tillbakadragen och blyg, berättar hennes mamma för mig. Nu har hon blivit social och framåt. Och det här lilla strålande solskenet jag har framför mig, jag önskar av hela mitt hjärta att hon får komma bort ifrån Shatila, ut i en värld som tar vara på hennes fantastiska nyfikenhet, pigga lärande blick och kavata framåtanda. Låt henne aldrig mista sitt bubblande skratt och busiga leende. Låt henne jobba i ett rymdskepp som hon själv vill, eller bli lärare som hennes mamma önskar."

I Najdehs center runtom i Libanon får både barn som vuxna hjälp att bearbeta traumatiska minnen från kriget och psykologiska problem som uppstått i dess spår. Flyktingarnas mentala hälsa har förvärrats i takt med att deras situation försämrats när pengarna från internationella donatorer sinat. Stödet från Världens Barninsamlingen är därför otroligt betydelsefullt!

Så kan du bidra

Hör av dig till Gabriella Riddez så berättar hon mer om hur du kan bidra till kampanjen.