Diakonia - Människor som förändrar världen

Utställning: Labyrinten

Vad är bistånd och utveckling? Vilka hinder och möjligheter finns? Vår utställning "Labyrinten" med tecknaren Ulf Frödins bilder handlar om bistånd, rikedom och fattigdom.

2015-05-07

Var femte människa i världen lever i fattigdom

Var femte människa på jorden lever i fattigdom. Fortfarande dör årligen miljoner barn innan de hunnit fylla fem. Världen behöver bli mer rättvis.
Genom utställningen vill vi sprida kunskap om vad bistånd och utveckling är. Vem vet vad som behövs? Vilka hinder finns? Vilka är möjligheterna? Och vilken roll kan du som besökare spela?

Ulf Frödins bilder leder oss genom Labyrinten - en utställning om bistånd, rikedom, fattigdom, vi och dom.

En utställning om bistånd

Tecknaren Ulf Frödins bilder går som en röd tråd genom utställningen Labyrinten. Han är känd för sina underfundiga bilder av tillståndet i världen.

- Jag tror på skratt, rättvisa och demokrati. Och inte bara i Sverige, utan överallt. Med ett skratt kan man ta sig an svåra frågor. Det är beprövat. Att skratta åt eländet är ett sätt att fördriva det. Men det räcker inte. Därför arbetar jag med Diakonia. Deras syn på bistånd och biståndets innehåll är något jag delar, som att med organisationer på plats arbeta för frihet, jämställdhet och mänskliga rättigheter, säger Ulf Frödin.

Till Ulf Frödins hemsida

Orättvisa strukturer och system

Det finns en rad strukturer och globala system som skapar ojämlika villkor för människor i världen. Saker som förhindrar människor att lämna fattigdom och förtryck.

Därför jobbar Diakonia, parallellt med biståndsarbetet, med påverkansarbete i ett antal övergripande globala frågor som vi identifierat som centrala för att bygga en rättvis värld. I utställningen Labyrinten berättar vi till exempel om klimaträttvisa och skatteflykt.

Människor som förändrar världen

Diakonia jobbar med långsiktigt bistånd och ger stöd till lokala organisationer. För att en förändring ska ske behövs det både mod, envishet, resurser, engagemang och eldsjälar. I utställningen möter du Hanaa, Maritza och Koushallaya: 

Möt Hanaa som ger barn i flyktingläger chans att läsa och vara kreativa

Möt Maritza som ordnade en marknad för flera tusen småbönder

Möt Koushallaya som drevs på flykt av klimatförändringarna men som nu försörjer sig själv igen

- Det är ibland lite oklart för folk vad bistånd egentligen är och hur våra liv hänger ihop med vad som händer på andra sidan jordklotet. Genom utställningen hoppas vi nå människor som normalt inte kommer i kontakt med bistånd. Vi vill att fler ska förstå vad det handlar om, och känna att vi alla kan vara med och göra världen till en bättre plats, säger Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg.

Läs mer om vad du kan göra för en mer rättvis värld

Ladda ned material

NamnStorlekFiltypLadda ner
Vik en loppa - få inspiration för att förändra världen 565 KB PDF

Vi har gjort utställningen

Producent: Diakonia, Magdalena Ackeberg
Utställingsproducent: Annmari Kastrup, Actit Kommunikation
Form: Anders Rabenius, R.A.B.B.E.
Illustrationer: Ulf Frödin
Text: Lars Forsberg - Wunderkammer AB, Lena Hansson - Diakonia
Översättning: Translator Scandinavia AB
Grafisk form: Karin Brodén, Brodén Design
Tryck: Green Lite
Teknik: Benny Britten-Austen, Presentationsdesign