Diakonia - Människor som förändrar världen

Gripande utställning med foton från Kongos mineralgruvor

Du tror kanske att den här utställningen handlar om något långt, långt borta. Men så är det inte. Ditt liv är mer sammanlänkat med Baraks, Théophiles och Mashaures liv än du tror. I din mobil-telefon finns mineraler. De behövs för att din telefon ska fungera. Dessa mineraler utvinns ur gruvor under fruktansvärda förhållanden. Varje dag riskerar gruvarbetare livet för vår billiga elektronik. Missa inte fotoutställning i Almedalen.

2016-07-01

Konfliktmineraler utvinns i områden med stora naturrikedomar utan en fungerande stat. Rikedomarna lockar till sig krigsherrar, legosoldater och korrumperade ledare.  Med illegala och hänsynslösa metoder tar de kontroll över området, samtidigt som de försöker förhindra fredsavtal och framväxten av ett fungerande civilt samhälle. Befolkningen lever i skräck och drabbas svårt av konflikterna men får ingen del av rikedomarna.  Gruvarbetarna, de som utvinner mineralerna, betalar ett högt pris för att vi skall kunna köpa allt billigare elektronikprodukter.

I en vanlig mobil finns fyra konfliktmineraler: tenn är värmetålig och används till lödningar, koltanlagrar elektricitet, tungsten får mobilen att vibrera och guld används i komponenter.

Se utställningen i Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43 i Visby.

Fotograf: Jeppe Schilder 
Producent: Martina Holmberg

Utställningen är framtagen i samarbete med PMU och Swedwatch.