Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonias samarbetsorganisation MKP i Bangladesh. I mitten i turkost står Banu Begum, som var den som hörde att två små kusiner skulle giftas bort med varandra. Till vänster om henne står Moushumi Rahman. Personalen på Diakonias samarbetsorganisation MKP i Bangladesh. I mitten i turkost står Banu Begum, som var den som hörde att två små kusiner skulle giftas bort med varandra. Till vänster om henne står Moushumi Rahman. Foto: MD. Hasan Jan, ITO

Bangladesh: Stoppa barnäktenskap

I Bangladesh jobbar Diakonias samarbetsorganisation Manab Kallyan Parished, MKP, bland annat för att stoppa barnäktenskap. Nyligen lyckades de förhindra att två små kusiner giftes bort med varandra. 

2015-04-28

Bebisarna skulle giftas bort

- Jag blev så förvånad när jag insåg att den lille pojken med napp i munnen och den lilla bebisen som satt i sin mammas knä skulle gifta sig dagen efter, säger Moushumi Rahman, som jobbar för Diakonias samarbetsorganisation Manab Kallyan Parished, MKP, i Bangladesh.

Det var en vanlig eftermiddag i mars i staden Thakuraon i norra Bangladesh. Vägarna var fulla av folk på väg hem från jobbet, barn lekte. För Banu Begum, som jobbar som lokalvårdare på MKP, var det också en vanlig dag. Hon hade avslutat arbetsdagen och var ute och samlade kvistar och löv till elden som hon  skulle laga mat över. Som vanligt gick hon till ett ställe nära en lekplats och som vanligt var där en massa barn som lekte. Barnen pratade om två bebisar skulle giftas bort ett par dagar senare. Banu Begum fick höra att det var barnens farfar, 70-årige Salam, som hade arrangerat äktenskapet mellan sina barnbarn, som alltså är kusiner.

Banu Begum har jobbat hos MKP i drygt fyra år. Hon visste att äktenskap mellan underåriga är förbjudet. Så nästa morgon berättade hon för kollegerna på MKP om äktenskapsplanerna. Omedelbart tog sig MKP:s jämställdhetsexpert Moushumi Rahman dit tillsammans ytterligare sju kolleger. De försökte prata med småbarnens familjer, som varken var särskilt fattiga eller lågutbildade.

En av Salams döttrar berättade då att det var hennes far och bröder som planerade för bröllopet. Hon berättade med sorg att hennes far även gift bort henne medan hon fortfarande var ett barn:

- Och nu planerar han att göra samma sak med sina barnbarn, sa hon. Tyvärr är mina bröder på hans sida, och barnens mödrar har inget att säga till om, även om de är emot äktenskapet.

Hon bad MKP att rädda barnens liv.

MKP jobbar för jämställdhet, för att förebygga våld mot kvinnor och för att våldsverkare ställs inför rätta.

För att stoppa äktenskapet kontaktade MKP polisen och lokala medier. Polisen grep barnens fäder. De släpptes efter att de skrivit under en försäkran om att de aldrig ska försöka gifta bort sina underåriga barn.

MKP lyckades tillsammans med myndigheterna stoppa äktenskapet. Men det pågår liknande händelser runt om I Bangladesh.

- Det är skamligt och fullkomligt obegripligt att bebisar ska tvinags ingå äktenskap, säger Rabiul Azam, MKP:s generalsekreterare. Detta måste få ett slut!