Diakonia - Människor som förändrar världen
"Med fred hemma och i världen finns det plats för kvinnor att arbeta, leka och till och med dansa." Var med i vår tävling - ladda upp och tagga din bästa dansbild på temat frihet och mänskliga rättigheter!

Dans för frihet och rättigheter

Vill du vinna två biljetter till Emil Jensens show på Södra teatern i Stockholm i oktober 2015? Var med i vår tävling! Inför den internationella dansdagen den 29 april vill vi se dina bästa dansbilder. Inspirationen till tävlingen fick vi från Jacqueline i Kenya. 

2015-04-17

- Med fred hemma och i världen finns det plats för kvinnor att arbeta, leka och till och med dansa, sade Jacqueline med ett brett leende.

Det var i slutet av november förra året då hon var med vid starten av en 16 dagar lång kampanj mot könsrelaterat våld. 

Kvinnorna hade samlats i Kombewa i Kenya för att uppmärksamma kampanjens budskap om att våldet mot kvinnor måste få ett slut. På plats fanns också några män och många barn. Samtidigt som de konstaterade att våld mot kvinnor är vanligt, så firade de att det faktiskt går framåt. Viktiga steg för jämställdhet och kvinnors säkerhet har tagits i landet de senaste åren. 

Dans och mänskliga rättigheter

Dans är en viktig del av människors kuturella identitet. Genom dansen berättar de sin historia och de berättar om sitt folks kamp för sina rättigheter. 

Under kampanjlanseringen då vi mötte Jacqueline fanns Diakonias samarbetsorganisation FIDA Kenya på plats med juridisk rådgivning till våldsutsatta kvinnor. Att få kunskap om vilka rättigheter man har är ofta det första steget till att förändra sin situation. 

På Jacuelines kläder stod det på det lokala språket "Jag kommer inte att hålla tyst".  Och just det, att bryta tystnaden, är ofta vad det handlar om i projekt som Diakonia stödjer. När tystnaden är bruten, när vi talar om övergreppen och våldet, och dessutom vet våra rättigheter - då förändrar vi världen!