Diakonia - Människor som förändrar världen
stripe

Libanon

Libanon har historiskt präglats av interna konflikter och ett komplicerat förhållande till grannländerna. Inbördeskriget tog slut 1989, men motsättningarna lever kvar och det finns en rädsla för att kriget ska blossa upp på nytt. Libanon har, sedan kriget i Syrien började, tagit emot över en miljon flyktingar. Vi är på plats med humanitär hjälp. Ge en gåva och gör skillnad!

2015-09-04 Ansvarig: Rodolph Gebrael

Nödvändiga reformer har förhalats

Libanon är ett demografiskt och geografiskt mycket varierande land, med ett politiskt system som fördelar kraften så jämnt som möjligt mellan olika religiösa grupper. Närmare en tiondel av landets drygt fyra miljoner invånare är palestinska flyktingar. De lever under extremt svåra förhållanden.

Libanon är också ett våldsamt samhälle, där journalister, aktivister och politiker mördas i större utsträckning än andra grupper.

Den syriska konflikten påverkar landet

Libanon har den senaste tiden drabbats hårt  av kriget i Syrien, och är ett av de länder som tagit emot flest flyktingar från grannlandet. Antalet flyktingar är betydligt fler än förväntat och strömmen av flyktingar visar inga tecken på att avta. Värst är situationen för palestinska flyktingar från Syrien. 

Det syriska inbördeskriget har även spillt över till Libanon i form av våldsamma oroligheter mellan motståndare och anhängare av den syriska regeringen i landet.

Tre huvudteman i fokus

Diakonia arbetar med tre huvudteman i Libanon:

Demokrati och mänskliga rättigheter

Kvinnors rättigheter

Sociala och ekonomiska rättigheter för marginaliserade grupper

Arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter handlar om att långsiktigt arbeta för att förändra landets konfessionella styrelseskick, d�r de politiska posterna idag fördelas efter religionstillhörighet.

Diakonia stödjer till exempel organisationen Lebanese Association for Democratic Elections som arbetar med att förändra vallagar och valssystem samt öka unga människors deltagande i samhällsfrågor.

Arbetar i samtliga kvinnofängelser med stöd av EU

När det gäller kvinnors rättigheter har Diakonia länge arbetat för att minska våldet mot kvinnor och att stärka deras rättigheter i samhället. Bland annat arbetar Diakonia och våra samarbetsorganisationer, med stöd av EU, i samtliga kvinnofängelser i Libanon för att genom påverkansarbete få strafflagar att genomsyras av ett jämställdhetstänkande samt för att förbereda kvinnornas återintegrering i samhället.

Läs mer om Diakonia i Libanon

 • Världen öppnas för frisörer i Libanon

  Det sjuder av engagemang när ett femtontal unga tjejer fixar håret på varandra. Det är frisörundervisning hos Diakonias samarbetsorganisation Najdeh.
 • De flydde kriget i Syrien

  Majida Jaber vet inte hur hennes son skulle ha klarat sig utan Diakonias samarbetsorganisation Najdeh. Han bar på så djupa själsliga sår från kriget i Syrien att Majida var rädd att han aldrig skulle bli bra. -...
 • Sonia i Libanon kan inte bara titta på när människor lider

  Det sprakar om Sonia Ilias, programansvarig på Diakonias kontor i Libanons huvudstad Beirut. Man undrar var hon får all energi ifrån. Och varifrån hon får sitt outtröttliga engagemang. 
 • Hjälp flyktingarna från Syrien

  Diakonia ger ger humanitärt stöd till flyktingar från Syrien som finns i flyktingläger i Libanon. Med din gåva kan vi hjälpa fler! Läs mer och ge en gåva
 • Osama hjälper flyktingarna från Syrien

  Som barn lyssnade Osama Hamzi till sina mor- och farföräldrars berättelser om flykten från Palestina. Nu hjälper han syrier som flytt till Libanon. Osama Hamzi hjälper flyktingar från Syrien
 • Samah lever i flyktingläger i Libanon

  I Syrien drömde Samah om att ta examen och bygga ett stort hus till sina barn. Efter flykten till Libanon har hon slutat att tänka längre än på vad hennes familj ska leva av nästa dag.
 • På flykt undan krigets Syrien

  De senaste tre åren har familjen al-haj Ahmed varit på flykt. Det läger i Libanon där de nu bor har de ingen möjlighet att lämna. Diakonias samarbetsorganisation Najdeh arbetar med Libanons mest utsatta...
 • Hana - en syrisk flykting med hopp om framtiden

  Hana och hennes familj tvingades fly Syrien till Libanon. Idag får hon hjälp att hantera det hon har varit med om genom Diakonias samarbetsorganisation Najdeh. Foto: Rahil Zeidan Läs mer om Hana
 • På flykt: Allt kretsar runt barnen

  Jag minns inte när jag senast önskade något för min egen skull. Allt handlar om barnen. Jag drömmer om att de ska växa upp och leva i en trygg och vacker värld. Jag önskar så oerhört mycket att de hade sluppit...
 • På flykt: Alya drömmer om ett fönster

  ”Mina sista minnesbilder från mitt hem i Syrien vill jag helst inte minnas." Kriget och flykten gjorde henne sjuk. idag bor Alya i ett flyktingläger i Libanon. Diakonias samarbetsorganisation Najdeh hjälper henne att må bättre. Med din gåva kan vi göra mer!